About Me

My photo
Saya seorang guru ICT di Putrajaya sejak tahun 2002.

Monday, February 23, 2009

Pelawat dari pelbagai tempat!!

Salam...

Saya agak sibuk.... sepanjang minggu after sport day, saya teramat sibuk menyiapkan corporate video sekolah untuk lawatan dari negara australia... wpun cuma lawatn balas, tapi biasalah, sekolah saya yg sudah 'terlalu biasa' menerima pelawat, melatih guru2nya menjadi begitu protokol dan tertib...

Boleh dikatakan everyday saya balik dlm pukul 6-7 ptg... kt rumah memang tidak terurus dgn sempurna.. namun Alhamdulillah berkat tidak terlalu memanjakan diri, saya masih mampu memasak untuk mkn malam walau cuma satu lauk terhidang di atas meja... kalau diikutkan penat dan letih, sampai saja di rumah, rasanya nak terus letakkan kepala kt bantal.. biar terlena smpai ke pagi.. tak mau fikir2 dah masalah lain.... tapi tanggungjawab sbagai seorg ibu masih menggamit hati kecil... anak2 perlukan juga perhatian kita.

Minggu lepas saya sibuk pula membuat persediaan untuk lawatan kerja dari BTP dan keesokkanya pada hari sabtu ada mesyuarat agung pibg beserta dgn majlis dialog. Nasib baik sgt kerana saya bekerja dalam pasukan dgn shidah dan aishah... so, sbarang masalah and tekanan masih boleh dikongsi bersama...

Alhamdulillah segalanya berjalan lancar... wpun mesy agung pibg kurang mendapat smbutan drp ibu bapa.. tidak tau di mana silapnya?? surat telah diedarkan kepada pelajar dari awal.. sama ada surat itu lenyap hilang sebelum sempat diserahkan kpd parent masing2,.... atau memang all the parents memang tidak mahu dtg dgn menganggap maj dialog bersama dgn pibg dan guru itu tidak penting mana? entahlah.. saya pun tidak tau... cuma selama saya di sekolah ini, biasanya maj bersama pibg dan guru dibuat sebelah malam, kehadiran ibu bapa tetap tidak memuaskan dgn alasan pd waktu mlm kurang sesuai krn maj pasti tamat agak lewat. Bila dibuat waktu malam hari bekerja juga sama, kehadiran masih kurang dgn alasan penat bekerja, so, ramai parent yg tidak hadir..

But for this year, mj and mesy agung pibg telah diadakan pd waktu pagi di hari cuti sekolah iaitu hari sabtu, tapi kehadiran ibu bapa lagi teruk drp sebelum ini.. tidak pasti di mana silapnya.. kami kah yg bersalah? atau ibu bapa sekarang langsung tidak mahu ambil peduli masalah yg berlaku di sekolah tpt anak2 mereka mencari ilmu? Sukar utk saya huraikan kerana saya tidak pasti apa yg bermain di fkiran ibu bapa skrg...

Saya ada terfikir, mungkin lebih elok mj dialog ini dibuat sekali dgn hari pelanggan di mana parents harus dtg untuk mengambil result exam anak2 mereka sekaligus memberi peluang kpd guru2 ting utk mnyatakan permasalahan yg mungkin ada ditimbulkan oleh pelajar.

Kepada semua ibu bapa yg hadir memberi sokongan, terima kasih banyak secara peribadi drp saya.. wpun ada isu panas yg dibangkitkan, sekurang2nya kita nampak permasalah sebenar yg wujud dan cuba diselesaikan secara bijak.

Oklah, nanti saya smbung lagi. Nak wat soalan utk march test pulak ni.

6 comments:

fafaz said...

sy sokong dgn ckg..
ramai parents y tak hadir..
mungkin mereka ada hal masing2 kowt ckg..
sebaik my parents hadir..
huuhuhu..
anyway,
ckg buat soklan senang2 ye..
hahaha..
;D

NaD said...

mmg r parent ramai yg xhadir cikgu...ari sabtu pagi??? org semua nk g pasar or g jln2...cube r buat petang...mesti lagi ramai yang xdtg...hahahahaha kesian cikgu ye...nasib baik ank murid cikgu yg nakal2 dah abis sekolah klu xlagi teruk cikgu...hahahahahaha

MIZANA said...

amboi nad, suka hati ko ye? nad ini bakal parent yg xkn peduli mcm mana kt tpt ank dia bersekolah.. yg ptg ank dia lulus peksa, bgmana cikgu handle ank dia nnti dia malas amik tau.. last2 klu cikgu marah ke ter pukul dgn x sengaja ke.. dia akan saman cikgu sbb msykt kita skrg main saman je.. dah xde kaedha lain... wat pagi ptg mlm cuti ke keje, sama je... yg prihatin je yg dtg...

actually dtg kejap pun xpe, klu rasa mesy berjln lama sgt, balik lah.. xde sapa halang pun.. but at least tau something...

ingat tu nad...!!!!

MIZANA said...

amboi nad, suka hati ko ye? nad ini bakal parent yg xkn peduli mcm mana kt tpt ank dia bersekolah.. yg ptg ank dia lulus peksa, bgmana cikgu handle ank dia nnti dia malas amik tau.. last2 klu cikgu marah ke ter pukul dgn x sengaja ke.. dia akan saman cikgu sbb msykt kita skrg main saman je.. dah xde kaedha lain... wat pagi ptg mlm cuti ke keje, sama je... yg prihatin je yg dtg...

actually dtg kejap pun xpe, klu rasa mesy berjln lama sgt, balik lah.. xde sapa halang pun.. but at least tau something...

ingat tu nad...!!!!

NaD said...
This comment has been removed by the author.
NaD said...

hahahahaha...mane cikgu taw??? kita xdpt meramal what going to happen in our life and future...mane taw kot2..(kot2 je taw bkn betul pown) saya jd cikgu ke satu ari nnt hahahahaha tp rasa nya xkn lah cz saya benci temuduga2 nie..xder gune nyer nk saman2 xbalik modal pown...menyusahkn org jer...mmg lah dtg kejap pown ok tp nnt mesti ader sesetengah cikgu yg akan pandang lain mcm ngan parent tu btl x???