About Me

My photo
Saya seorang guru ICT di Putrajaya sejak tahun 2002.

Wednesday, June 24, 2009

Macam mana nak buat side income?

Susah betul sekarang ni bila ingat2kan semua perbelanjaan makin bertambah... terkejut saya dgn bil air sejak tarif baru air dinaikkan... bil bulan lepas mencecah sehingga rm50!!! macam tak percaya sedangkan kami sekeluarga cuma berada di rumah waktu malam je... ntah sapa yg guna air ntah... antu sebelah rumah kot?

Lepas tu bulan ni juga bayaran hutang pinjaman dgn perumahan dah kena tolak dari slip gaji... emm... telan air liur 2-3 kali jugak lah walaupun dah tau yg satu ari nanti saya kena bayar juga loan rumah yg dibeli tu... cuma agaknya saya belum bersedia utk melihat rm1200 dipotong dgn penuh gaya dari slip gaji...adushhh,.... yg ralat sgt.. rumah belum dapat lagi.. dah called pemaju, katanya rumah dah siap cuma tunggu CF je lgi.... patutnya bulan mac aritu kami dah boleh dpt kunci rumah... adushhhh... potongan quarters masih lagi dibuat.. atas nama asben... emmm.. bila laaa nak dpt kunci rumah ekkk? loteihhh nak fikirkan pasal ni....

Last2 tu saya terfikir, tak bleh jadi juga ni kalau harapkan makan gaji je.. jawabnya tiap hujung bulan kena ikat perut la... kena wat side income jgk ni... apa bisnes yg bleh saya buat ekk? nak jual tudung? dah ramai sgt cikgu2 kt sek jual tudung... nak jual kain pasang? potong jalan knor lak kan.. jgn marah knor ye... eheh... nak buat kuih..? saya memang tak berbakat dalam bab masak memasak... memang fail punyalah.. setakat wat cekodok pisang blehlah... apa lagi agaknya bisnes yg saya bleh buat? or nak jadi agen insuran .. nk join MLM? jualan langsung? emmm... saya bukan spesies yg pandai bercakap and mempengaruhi org lain... abis2 nanti saya yg termalu sendiri diperli2 org....

emm.. kawan2 sekalian... apa yg perlu saya buat? buat part time keje malam2 keje kt pam stesen? emm.. dah ramai abang la, abg myanmar and abg indon yg keje kt tpt2 mcm tu skrg ni..... so apa yg bleh sya buat? ngaja tuisyen? ok jg... tp sapa studs yg nak dtg belajar dgn cikgu ict mcm sya ni? sy bukan cikgu maths or sains yg merupakan subjek popular utk tuisyen... p.am form 6? lagi lah xde stud yg nk amik tuisyen...

emm... teruk gak ni sampai xleh fikir nak tambah duit mcm mana... jual dadah cepat dpt duit kot? eheheh... tak perlu la buat keje x halal mcm tu kan...

takpe2... saya akan cuba cari jalan... macam mana ni ye... fikir..fikir..fikir.... menyapu sampah pun ok jg.. tapi ada ke majikan yg nak amik saya bekerja? ...fikir...fikir... saya fkir dulu....

4 comments:

Anonymous said...

Salam,
Tersenyum Kshima baca entry ni! Ni sape yang risau ni? Suruh le Cik abg yang pk kerja part time tu, awk ngajar dan jaga anak2 cukuplah. Nanti terlebih jadi superwoman, ada yang ambil kesempatan. Terlanjur awak guru ict gunakanlah kepakaran awak dalam komputer ni.Kshima cadangkan awak buat niaga on-line. Produk2 penjagaan diri, pakaian perempuan dan kanak2, barang2 kegunaan harian, barang2 dapur biasanya dapat sambutan. Dalam masa yang sama boleh daftar untuk letak iklan kat web awak. Ramai yang buat macam tu.
Cakap pasal rumah ni, rumah yang akak beli patut siap 2006 tapi sampai sekarang masih terbengkalai. Dah masuk berita banyak kali dah. Nak buat caman, bulan2 kena bayar gak!

MIZANA said...

owwhhh... thanq u k shima... akak bg idea yg baik... asben saya dah byk keje part time dah... saya sbnrnya fkirkan sebagai income tmbahan utk membantu suami... lagi la rumah ditolak dari gaji saya...uwaa..uwaaa... bukan gaji suami.... pepe pun, thq u k shima.. saya dah lama nk wat iklan kt blog ni.. tapi ketiadaan masa... bz memanjang.. tu yg tfikir juga, ada masa ke saya nk cari duit tambah???
emm....

NaD said...

hahahahaha aduh best betul cite cikgu nie...nk cr side-income??? senang je...cikgu buat sale-on line...sape kite budak2 form 6 xnk tuisyen???dulu kiteorg de gak cari tp tmpt tuisyen tu jauh and xtau nk cari....hahahahaha xpown cikgu buat lah iklan utk repair komp...kat putrajaya nie kureng skit kedai baiki komp or laptop...

ummyshuhadah said...

salam cikgu, nie ummy! :D
harap kenal lagi lah. hooho
saya ada gak business. :D
busines saya nie pun menjadi lah jugak. if cikgu berminat boleh contact saya. saya boleh berjumpa dgn cikgu!