About Me

My photo
Saya seorang guru ICT di Putrajaya sejak tahun 2002.

Wednesday, August 19, 2009

Demam Peperiksaan!!!!

Salam...
Wahhh..... semenjak dua menjak ni... takde dah orang yg menjenguk ke blog saya ni... im refered especially to my students.. emmmm... nampak gayanya semua students saya tengah mengalami demam..... memang sekarang ni pun musim demam panas, demam selesema, demam denggi and demam H1N1... my students lak demam exam!.... Langsung dah tak bleh toleh kiri kanan.. makan tak kenyang, mandi tak basah.. tidur tak lena.. gara2 risau exam yg semakin hampir...
Selepas takde kt sekolah selama 4 hari kerana mengikuti kursus programming and multimedia di capitol hotel.. this week pula saya sibuk dengan penyelarasan akhir kerja kursus ict... hari senin dan selasa lepas dah pergi menyelaras ke smk p16 dan smk p11 1... esok ketua pentaksir kawasan akan datang menyelaras ke sekolah saya pula dengan mengambil seramai 10 orang calon sebagai bahan pentaksiran.. ketua pentaksir negeri tak boleh mentaksir sekolah mereka sendiri ye!!! so.. the result is valid!...
Berbalik kepada my students... now tengah berlangsung pra trial spm and pra trial stpm... taktau lah perubahan apa yg telah dipelajari oleh pelajar2 ni... hopefully mereka dah semakin sedar.. di sebalik kerisauan peningkatan pandemik H1n1.. sama ada boleh mengambil exam dengan tenang atau sebaliknya.. saya berharap pelajar2 ini sedar yg mereka perlu bersedia 100% mental dan fizikal untuk menghadapi peperiksaan awam tidak lama lagi....
Sebagai guru yang every year mendapat pelajar yang menduduki peperiksaan besar seperti SPM dan STPM... saya juga mengalami kerisauan yang hampir serupa dengan students saya... tipulah jika saya kata saya tidak risau dengan perubahan peratusan subjek bagi sekolah.. tapi yg lebih utama ialah saya perlukan kekuatan agar dapat menerima hakikat yg mungkin ada pelajar saya yg gagal dalam subjek yang saya ajar.. saya juga perlu membuat persediaan mental yang kuat...
Tiada guru yg mengharapkan pelajar2nya gagal.. tapi jika ditakdirkan begitu.. saya juga perlu menerimanya dengan hati terbuka... dan berfikirlah sebaik2nya bagaimana perlu menghadapi mereka2 yg akan menyoal kita akan perubahan yg berlaku itu..
Anyway... saya tau students saya akan berjaya sekiranya mereka bersedia 100%... saya kenal students saya... saya tau mereka boleh berjaya... dengan sedikit usaha yg lebih + tawakal kepada Allah SWT... insyaAllah tiada yg mustahil untuk dicapai....
Satu lagi, mungkin saya perlu memberi mereka kepercayaan yang tidak berbelah bagi.. kepada pelajar STPM, sebagai pelajar yg telah matang dari semua segi... saya mendoakan mereka bijak berfikir menentukan corak masa depan yg mereka inginkan... kepada pelajar SPM... selagi ada usaha.. selagi itulah kejayaan bakal ditemui.. tiada yg tidak boleh kecuali anda sendiri yg telah menyucuk minda anda dengan perkataan "TIDAK BOLEH"... once dah terlekat kukuh,.. susah nak ditarik balik... kalau berjaya pun, parut lukanya masih ada...
GOOD LUCK to EVERYBODY!

5 comments:

fafaz said...

aah..!
dmm exam skrunk..
thanx for ur doa ckg..
ilovvvveeee u!!

*rindu gle kt ckg seminggu nyh.
nggee..
;D

MIZANA said...

eheh.. de pepe ke rindu kt cikgu tu? nk soalan bocor ke? ehehe.. takdak soalan bocor.. semua xde lubang.. dah tutup abis...ehehe

NaD said...

wah ingat gak cikgu ngan pembaca2 blog cikgu...teruk sangat ke soalan exam cikgu nie sampai demam budak2 tu...hahahaha
owh cikgu my sister asyikin kirim salam dia kte myb taun nie dia nk raya umah cikgu...and dia mintak duit RAYA..

@dik-nick said...

wah kemain lagi anak murid cikgu zana nie eh hehehe.. baru drop sini, mizan bgtau link.. so kak zana jgn lupe visit kiter plak ye http://adik-nick.blogspot.com. Tukar link k.

MIZANA said...

ok nurul.. add la sebgai follower ek... nnti ada masa k zana surf blog nurul...:)